Am fost de bună-credinţă. Mi-am zis să pornesc de la zero în ceea ce priveşte aprecierea politică a noului guvern, în ciuda revenirii în postura de miniştri a unor persoane (Gabriel Oprea, Marian Sârbu, Ilie Sârbu, Ecaterina Andronescu…) care au făcut parte din cel mai penal cabinet de după 1990, cel condus de Adrian Năstase.

Dar ştirea de azi anulează orice prezumţie de nevinovăţie: Virgil Ardelean este singurul specialist pe care ministrul Oprea l-a găsit potrivit pentru şefia serviciului secret al Ministerului de Interne, funcţie pe care cel poreclit Vulpea a mai deţinut-o între 1998 şi 2007.

Oare Emil Boc va avea vreo reacţie? Va contrasemna, pur şi simplu? Dar Traian Băsescu îşi va aminti, oare, că a existat un sirian acuzat de terorism care a fost lăsat să iasă liniştit din ţară? Va înghiţi scuipatul care i se prelinge pe obraz?

Al cui dosar l-o mai fi scos Ardelean de data asta? Ale cui convorbiri înregistrate sunt suficient de compromiţătoare? Cine, dintre puternicii zilei, s-o fi regăsind pe bătrânele dischete cu “lista scurtă” de la Caritas?

Iată cum se minte nonşalant în România:

ACTUALIZARE. Vă mai amintiţi de Grupul de la Cluj?
În contextul de mai sus, un prieten îmi semnalează o informaţie foarte interesantă, pe care n-am citit-o la momentul respectiv: la sfârşitul săptămânii trecute, ministrul Gabriel Oprea a fost la Cluj, unde s-a întâlnit, printre alţii, cu Emil Boc şi, separat, cu Ioan Rus. Hopa…
Lucrurile încep să se lege. Rus şi Ardelean au fost - şi poate mai sunt - doi dintre “greii” Grupului Extins de la Cluj, o structură (deşi cuvântul este nepotrivit) transpartinică, neierarhică, nedeclarată, neoficială… mai mare decât Grupul clujean din PSD. Potrivit presei din anii 2000-2004, acest Grup este “cauza” promovării a foarte mulţi clujeni în funcţii de primă importanţă la nivel naţional. Câteva nume: Ilie Botoş (fost procuror general), Nelu Pop (şef al Poliţiei de Frontieră), Cozmin Guşă, Alexandru Fărcaş (fost ministru al Integrării Europene), George Maior (şeful SRI). Şi alţii.

Într-un faimos raport acuzator la adresa lui Virgil Ardelean, întocmit în 2001, Ovidiu Grecea (pe atunci şef al Departamentului de Control al Guvernului) susţinea următoarele: “Prin uşurinţa cu care s-a aprobat în şedinţa Guvernului prevederea referitoare la numirea funcţionarilor acoperiţi în cadrul structurilor guvernamentale, numiri efectuate la propunerea lui Virgil Ardelean, numai cu aprobarea ministrului Ioan Rus, s-au creat premisele infiltrării în structurile statului a unor persoane care să satisfacă interese personale”.

În acelaşi raport, Grecea afirma că din aşa-numitul Grup de la Cluj ar fi făcut parte şi rectorul UBB Andrei Marga. Să fie o coincidenţă faptul că fosta mâna dreaptă a lui Marga, Cătălin Baba, este alesul lui Emil Boc pentru funcţia de şef al Cancelariei premierului?