“Când încep Campionatele Europenele de fotbal, egiptenii – dându-şi seama că nu participă la turneu – îşi asumă câte o naţionalitate europeană. Apoi, fiecare microbist susţine cu pasiune echipa pe care a ales-o, până la finalul turneului”.

Acesta este synopsisul campaniei care a câştigat marele premiu la secţiunea TV/Cinema a festivalului de publicitate Dubai Lynx, destinat ţărilor din Orientul Mijlociu şi din nordul Africii. Clientul a fost Coca Cola, iar agenţia premiată este din Cairo şi se numeşte Fortune Promoseven. Potrivit organizatorilor, această campanie a înregistrat în Orientul Mijlociu un număr record de vizualizări pe Youtube. “Reclamele au fost postate pe mai toate blogurile de fotbal şi de sport din regiune, iar cântecele au devenit tonuri de apel foarte populare”, se spune pe site-ul festivalului.

Găsiţi aici, cu subtitrare în engleză, cele patru spoturi în care câte o “echipă” de suporteri egipteni intonează, cu versuri “adaptate”, imnurile Italiei, Germaniei, Spaniei şi Franţei. O idee pe cât de simplă, pe atât de valabilă, inclusiv în România, atunci când naționala de fotbal nu se califică la un turneu final.