Unul dintre “paradisurile pierdute” ale ordinii tradiţionale este topologia bunului simţ. “Să-ţi ştii locul” – simplitatea asumată a unui “acasă” care presupune moştenire înţeleasă şi continuitate roditoare.

“Să-ţi ştii locul” nu înseamnă doar rămânerea într-un spaţiu fizic familial, ci şi transmiterea unei culturi mistico-magice pline de sensuri, iar, în plan social, blocarea oricărei agresiuni voluntare împotriva intervalelor flexibile ce asigură convieţuirea şi sănătoasa ierarhie. În această formulă, omul tradiţional are un rol stabilizator şi, totodată, de mesager şi pacificator, ceea ce-l face, în mod fericit, să deţină premisele pentru a tinde spre asemănarea cu îngerii.

Complicat? Cu siguranţă. Mai ales cele două din urmă par de pe altă lume. Tradiţia nu mai e scrinul cu secrete, a fost preschimbată în izvor de oprelişti. Vechiul fascinează şi atrage doar dacă e nou, doar dacă e la modă şi doar dacă se referă la învelişuri. Îmbrăcămintea vintage e cool, însă obiceiurile sunt desuete. Retro e o formă de renaştere doar în dimensiunea imaginii, nu şi în cea lăuntrică.

Omul tradiţional nu avea nevoie să plece de “acasă”, să se ducă din sine. El depăşea limita “locului său” doar dacă era chemat. Nu cerea mai mult şi mai mult, nu bătea la uşi superioare mânat de voinţa sa. Iar asta nu înseamnă mulţumire cu puţin, cum ar putea părea, ci răbdarea paşilor. Conştiinţa propriei aşezări în lume. Nici mai sus, nici mai jos.

Azi, modelul de succes este “s-a suit scroafa în copac”. Haosul topologic, dez-ordinea ce a distrus intervalele reglatoare. Un neica nimeni, un nepotrivit ajuns dintr-o conjunctură exterioară meritelor sale în preajma unui loc prea-potrivit, nu vede fractura din armonie pe care o comite când pretinde acea poziţie. Atrofiată, funcţia de cenzor a familiei şi a anturajului fie nu mai are efect, fie produce reacţii inverse: nepotrivitul tinde să se convingă că i se cuvine tocmai pentru că i se spune că e nepotrivit.

“Cizmare, nu mai sus de sanda”, zice o vorbă latinească. Nepotrivitule, află-ţi locul. Potriveşte-te. Acolo.