Despre individualităţi de valoare care nu reuşesc împreună: “La o echipă de club, munceşti cu jucătorii în fiecare zi, le vezi greşelile, poţi să lucrezi la corectarea lor, poţi să le schimbi stilul şi să-i ajuţi din punct de vedere psihologic. La primul meu antrenament cu naţionala Angliei, am fost surprins să descopăr că jucătorii erau foarte buni. Şi m-am întrebat: ‘Cum de aceşti jucători atât de valoroşi n-au reuşit să se califice la Euro 2008?‘ Am înţeles ulterior că explicaţia era că jucau cu teamă, fără încredere, mi-am dat seama că problema e una mentală şi am lucrat la acest aspect, crescând de la meci la meci. Îmi amintesc meciul pe care l-am pierdut în Franţa cu 1-0. Jucătorii nu erau bucuroşi, dar eu eram, pentru că jucaserăm bine timp de 35 minutes, iar următorul meu obiectiv a fost să jucăm bine timp de 90 de minute.” (Fabio Capello, selecţionerul echipei de fotbal a Angliei, fost antrenor la AC Milan, AS Roma, Juventus Torino şi Real Madrid)

Despre victorie ca obicei: “Liderul nu are voie să anuleze distanţa dintre el şi grup. Dacă o face, încetează a fi ce trebuie să fie. El e obligat să păstreze echilibrul între gândul că trebuie să învingă şi controlul pe care e dator să-l exercite. A câştiga nu poate fi sporadic, e ceva permanent. Nu câştigi uneori, nu faci lucrurile bine doar câteodată, le faci bine tot timpul. Victoria e o obişnuinţă. Din nefericire, la fel e şi înfrângerea.” (Vince Lombardi, legendar antrenor de fotbal american, decedat în 1970)

Despre autenticitate: “Când am ajuns la Green Bay Packers, călcam pe urmele lui Vince Lombardi, unul dintre cei mai mari antrenori din toate timpurile. Eu nu sunt Lombardi şi nici nu voi deveni vreodată. De aceea e foarte important să fii tu însuţi, pentru că pe jucători nu-i poţi prosti. Să nu încerci niciodată să spui că tu ai făcut aia şi aia, tot ce trebuie să faci e să fii cinstit şi consecvent.” (Mike Holmgren, antrenor de fotbal american)

Despre conflictul dintre personalităţile echipei: “E vital să ai personalităţi diverse în echipă. Treaba antrenorului e să ştie cum să-l ia pe fiecare şi cum să gestioneze fiecare situaţie. Inevitabil, există conflicte între personalităţi. Soluţia este să faci în aşa fel încât conflictul să acţioneze în beneficiul fiecăruia şi al echipei. Acesta e conflictul sănătos, opus celui nerezolvat, care devine un cancer pentru echipă.” (John Buchanan, fost antrenor al echipei de cricket a Australiei)

Despre compromis: “Eu nu pot face compromisuri. Victoria e o chestiune de câţiva centimetri. Noi am câştigat Cupa Mondială la câţiva centimetri. Nu poţi fi campion mondial făcând compromisuri. Nu poţi s-o iei pe scurtătură dacă încerci să fii cel mai bun din lume. Am câştigat pentru că am făcut acel ceva în plus faţă de adversarii noştri.” (Sir Clive Woodward, antrenorul naţionalei de rugby a Angliei care a câştigat Cupa Mondială în 2003)

Sursa citatelor, aici.

Foto: Valentin Vieriu