Nu cred că v-am mai spus: sunt abonat la două reviste, una cu apariţie lunară, cealaltă – săptămânală. Prima se numeşte Vinul.ro şi este a prietenului meu Cezar Ioan, lui datorându-i-se, în principal, faptul că am abonament: am fost curios, pe de o parte, să văd ce face cu publicaţia sa exclusivistă, iar, pe de altă parte, mi-am zis că astfel voi putea să învăţ câte ceva despre nobila băutură.

Pentru că nu sunt nici pe departe un cunoscător într-ale oenologiei. Dimpotrivă. Sunt un consumator ocazional şi abia în ultimii ani am mai aflat una-alta, de exemplu să nu cumpăr vinuri mai ieftine de 3-4 euro sau după ce trăsături se pot defini gusturile.

Cred că mulţi dintre dumneavoastră sunteţi în aceeaşi situaţie. Am crescut într-o cultură a vinului simplu, făcut de rudele de la ţară, iar din magazine am băut tot felul de poşirci, în special în anii ’80-’90, când singurul criteriu era preţul. Nu veniseră încă nici investitorii serioşi, care fac acum viticultură la standarde internaţionale, presa noastră habar n-avea de acest domeniu, iar produsele autohtone erau cumpărate din inerţie.

De ce această introducere? Pentru a vă spune că, în numărul din decembrie, revista vinul.ro prezintă rezultatele primei ediţii a concursului intitulat “Premiile pentru Excelenţă”, care a presupus degustarea a 168 de eşantioane din vinuri luate direct din magazine. Un demers util oricărui român care stă, nehotărât, în faţa rafturilor de fiecare dată când are vreo “ocazie” în familie sau când, pur şi simplu, şi-ar dori să bea ceva bun.

Din juriu au făcut parte cinci jurnalişti străini, precum şi şapte specialişti români, iar vinurile au fost împărţite în 14 categorii. Sesiunile de degustare s-au desfăşurat în orb; juraţii nu au primit informaţii privind numele sau denumirea de origine a vinului, ci doar despre anul de recoltă şi preţul de la raft.

Iată, mai jos, cinci dintre vinurile câştigătoare. Sper ca lista completă a “Premiilor pentru Excelenţă Vinul.Ro 2009”, pe care o găsiţi aici, să vă fie de folos în această perioadă. Poftă bună!

*

premii Feteasca Regala Special Reserve Cramele Halewood tfz 300_MG_Câştigătorul categoriei “VINURI ALBE SECI 8-15 LEI”:

Distincţie Specială pentru Calitate:

Halewood Fetească Regală Special Reserve 2008

Cramele Halewood
IG Dealurile Munteniei, 12% vol. alc

Preţ: 14,5 lei

*

premii Blanc Cotnari 2006 Cotnari tfz 300_MG_8862Câştigătorul categoriei “VINURI ALBE DEMISECI 15-25 LEI”:

Menţiune Specială pentru Calitate

Blanc Cotnari 2006

Cotnari SA
DOC-CMD Cotnari, 12% vol. alc.

Preţ: 19,7 lei

*

premii Beluga Terase Danubiene Sauvignon Blanc Vinarte tfz 300_MG_8_1Câştigătorul categoriei “VINURI ALBE SECI 15-25 LEI”:

Menţiune Specială pentru Calitate

Terase Danubiene Beluga Sauvignon Blanc 2008

Vinarte
DOC-CMD Vânju Mare Starmina, 13% vol. alc.

Preţ: 15,5 lei

*

premii Maiastru Merlot tfz 300_MG_9668Câştigătorul categoriei “VINURI ROŞII SECI 15-25 LEI”:

Distincţie Specială pentru Calitate

Măiastru Merlot 2008

Carl Reh Winery
IG Dealurile Olteniei, 14,5% vol. alc.

Preţ: 17,5 lei

*

premii Feteasca Neagra Special Reserve Cramele Halewood tfz 300_MG_

Câştigătorul categoriei “VINURI ROŞII DEMISECI 15-25 LEI”:

Distincţie Specială pentru Calitate

Halewood Fetească Neagră Special Reserve 2007

Cramele Halewood
IG Dealurile Munteniei, 13% vol. alc.

Preţ: 16 lei