World Press Photo 1955

La 1 decembrie s-a dat startul ediţiei 2010 a celui mai prestigios concurs anual de fotografie de presă, organizat de fundaţia non-profit World Press Photo, care are sediul în Amsterdam. Fotografii profesionişti şi fotoreporterii, indiferent de ţară, se pot înscrie aici, data-limită fiind 8 ianuarie 2010.

Pentru amatorii de fotografie însă, poate şi mai important decât acest anunţ este faptul că organizaţia World Press Photo a decis să-şi posteze pe site excepţionala arhiva de circa 10.000 de imagini premiate, adunate de la prima ediţie a concursului, cea din 1955.

Găsiţi aici această arhivă, grupată pe ani. Cine priveşte succesiv imaginile declarate World Press Photo of the Year (fotografia de presă a anului în lume) observă că, fără excepţie, acestea surprind numai suferinţă, moarte, războaie, catastrofe şi durere. Un bun subiect de studiu umanist.

Cei interesaţi pot căuta în arhivă după an, după numele fotografului, naţionalitate, organizaţia sau publicaţia pentru care au lucrat autorii, categoria la care a concurat fotografia şi după premiul obţinut. România nu figurează în lista ţărilor din care provin fotografii premiaţi. Poate la ediţia din acest an…

*

Foto: Prima imagine care a devenit World Press Photo of the Year, în 1955, a fost realizată de Mogens von Haven.