Miercuri începe cea de-a 62-a ediţie a Festivalului de la Cannes, la care vor fi difuzate şi trei filme româneşti. Două dintre ele, “Amintiri din Epoca de Aur” şi “Poliţist, adjectiv”, sunt înscrise în competiţie, la secţiunea “Un Certain Regard”, iar al treilea, “Cea mai fericită fată din lume”, regizat de Radu Jude, va fi proiectat în cadrul ACID Programme - o selecţie menită să susţină producţiile independente şi să le aducă în atenţia altor festivaluri şi companii distribuitoare.

“Amintiri din Epoca de Aur” este un proiect colectiv scris şi produs de Cristian Mungiu, care este şi regizorul uneia dintre cele şase poveşti componente. Celelalte sunt regizate de Ioana Uricaru, Hanno Hoefer, Constantin Popescu şi Răzvan Mărculescu. În 29 mai, filmul va deschide a opta ediţie a Festivalului Internaţional de Film “Transilvania” (TIFF). De la Cluj :)

“Poliţist, adjectiv”, de Corneliu Porumboiu, este o peliculă pe care un critic de specialitate de la revista “Variety” o consideră “extraordinară”. Şi, dacă tot am ajuns la Porumboiu şi la Cannes, vă invit să savuraţi scurtmetrajul “Călătorie la oraş”, cu care el a câştigat locul 2, în 2004, la secţiunea “Cinefondation”. Acolo e România aceea despre care nu se prea scrie în ziare: