E minutul 67-68 al meciului tur Real Madrid – Barcelona, în semifinalele Cupei Spaniei, şi gazdele au obţinut un corner. În agitaţia specifică de dinaintea loviturii, în care fiecare îşi caută omul pe care trebuie să-l marcheze, Piqué se apleacă şi ridică din iarbă o brichetă verde.  I-o întinde respectuos căpitanului Puyol, ca şi cum i-ar zice “Ştii tu ce să faci cu ea”.

Pentru orice urmăritor de fotbal, continuarea e previzibilă: Puyol se va duce la arbitru şi va juca un pic de teatru, reproşându-i că spectatorii aruncă obiecte. Asta s-ar solda cu un raport defavorabil al observatorului şi cu amendarea clubului Real. (La noi, o brichetă aruncată pe teren e pretext de lamentări greţoase, iar dacă mai şi nimereşte vreun jucător de la oaspeţi, să te ţii văicăreli şi “aoleu” cu mâinile nedezlipite de cap).

Ce face Puyol? Ia bricheta de la Piqué şi, nici una, nici două, o aruncă în afara terenului, în spatele porţii, cu o mimică din care noi, cei de acasă, am putea citi – “Nu-i nimic, se întâmplă, vezi-ţi de meci”.

Avem lucruri mai importante de făcut decât să ne plângem: urmează un corner şi trebuie să ne concentrăm. Hai să jucăm fotbal şi să lăsăm amănuntele.

Asta pare că-i spune căpitanul Barcelonei colegului său din apărare, într-o fracţiune de secundă ca o lecţie de fair-play. De-aia căpitanul e căpitan, de-aia bărbaţii, câţi au mai rămas, sunt bărbaţi. Hai să nu ne cramponăm de proceduri, hai să nu inventăm pretexte, ştii şi tu cum e să fii pătimaş, spectatorii sunt oameni ca noi. Se enervează şi aruncă brichete, că n-au altceva la îndemână. Noi rupem picioare uneori şi nu păţim nimic.

Hai să învingem pe teren, nu prin birouri. Hai să nu profităm de un avantaj nemeritat. Să ne vedem de ale noastre şi să-i batem aici, în iarbă.

Vedem totul la reluare, preţ de câteva secunde, datorită regizorului de emisie care a priceput repede că unul dintre cameramanii săi surprinsese o clipă de istorie – un gest nestudiat, o reacţie instantanee care salvează jocul bărbătesc.

Toţi sunt gata, poate veni cornerul.

Carles Puyol i Saforcada / Foto: wikimedia.org

*

 Faza e aici.

P.S. Textul de mai sus a fost scris “la cald”, fără să revăd faza. Am revăzut-o şi îmi cer scuze: Piqué nu îi întinde bricheta lui Puyol, ci i-o arată şi vrea să i-o ducă arbitrului. Cu atât mai grozav devine gestul lui Puyol.

*