Ca orice tată de fete, am învăţat diferenţele dintre păpuşile Barbie, Witch şi Bratz. Ştiu cine sunt Cleo, Emma şi Rikki, recunosc jucăriile din Fairytopia, răspund imediat câte surori are prinţesa-balerină Genevieve şi mi-e greu să o confund pe Ariel cu Aurora, darmite cu Belle.
Mărturisesc însă că, în ceea ce priveşte jucăriile şi preocupările băieţilor de vârstă preşcolară şi şcolară, nu ştiu mare lucru. De aceea, zilele trecute, când un prieten mi-a spus că, “de iepuraş”, fiul său de 5 ani i-a “trasat sarcină” să-i cumpere un Bakugan, habar n-am avut despre ce e vorba. Aşa că m-am aşezat cu burta pe net, să mă pun la punct.
La început a fost un serial de desene animate japonez, de tip animé. Între timp, aşa cum ne învaţă marketingul profesionist, au apărut jucării Bakugan, un joc video Bakugan, un joc de cărţi şi, bineînţeles, multe site-uri care se hrănesc din acest fenomen. În România, din câte se pare, creşte moda jucăriilor Bakugan la băieţii de 4-9 ani. Aproximativ.
Buuun. Pentru cei care, la fel ca mine, nu ştiau nimic despre aceste jucării, trebuie spus că sunt nişte sfere de plastic care, aruncate sau atinse într-un anume fel, se desfac şi se transformă în monştri cu diferite forme. Noii Pokemoni.
Care e povestea? Bakuganii sunt creaturi care trăiau în “relativă armonie” într-o altă dimensiune a Pământului, numită Vestroia. Serialul începe când unul dintre Bakugani, de bună seamă rău, ia de la “semenii” săi o putere străveche denumită Miezul Tăcut, cu ajutorul căreia speră să devină cel mai tare şi să-i conducă pe ceilalţi. Însă energia negativă a Miezului e prea mult pentru el, n-o poate asimila, aşa că explodează.
Bucăţelele rezultate din acea explozie originară cad pe Pământ sub forma unor cărţi de joc metalice reprezentând diverse personaje, medii şi “puteri”. Acestea sunt găsite de un grup de copii care decid să îşi spună Bakugan Battle Brawlers şi care, având ca “gardieni” tot felul de monştri Bakugan (pe măsura abilităţilor şi a caracteristicilor fiecăruia), au ca misiune să descopere toate rămăşiţele şi să le reordoneze pentru a restaura, nu-i aşa, armonia din Vestroia.
Cu răul spre “bine” călcând. Aceasta este şmecheria. Pentru edificare, vă prezint “lumile” din care provin aceste creaturi: Pyrus – se găseşte în centrul Universului şi e locuită de Bakugani care-şi trag puterea din îngrozitoarea căldură înconjurătoare; Subterra – după cum îi spune şi numele, adăposteşte Bakugani care pot deveni telurici şi al căror timp este divizat între dedesubt şi suprafaţă; Haos – e o planetă al cărei centru extrage energie din toate materiile luminoase, iar Bakuganii de aici au deprins şi ei abilitatea “mitică” de a controla şi manipula lumina; Darkus – se află în emisfera întunecată a Universului şi este casa Bakuganilor specializaţi în lupta de noapte şi în distrugeri; Aquos – sub apele acestei lumi aparent liniştite se găsesc ucigaşi care îşi modifică mereu poziţia de luptă; Ventus – la graniţele sale stă ascuns un cerc vicios care copleşeşte şi pedepseşte orice intrus, iar Bakuganii săi sunt rapizi şi puternici ca uraganul.
Un amestec demonologic cu ingrediente mitologice, care te momeşte cu “puteri” şi în care eşti “protejat” de creaturi pregătite să omoare. Cam aceasta este reţeta serialului, a jocului video şi a jucăriilor denumite Bakugan. Tu ştii cu ce şi cum se joacă fiul tău? Priveşte:
Comentarii