Cu mai puţin de o săptămână înaintea întrunirii în care Sfântul Sinod al BOR va dezbate problema paşapoartelor biometrice, Sinodul Mitropolitan al Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului îşi reconfirmă poziţia de avangardă şi curajul teologic.

Astăzi, după întrunirea de la Cluj, acest for bisericesc, condus de ÎPS Bartolomeu, a dat publicităţii un comunicat în care se spune că sistemul de supraveghere prin cipuri biometrice este “un atentat la libertatea şi intimitatea oamenilor”. Referindu-se la Hotărârea de Guvern din 26 aprilie 2006 privind introducerea paşapoartelor electronice, Sinodul Mitropolitan reclamă faptul că aceasta “nu a fost precedată de o dezbatere publică, aşa cum s-ar fi cuvenit într-o ţară democratică”.

“Nu există nici o lege naţională sau internaţională care să garanteze discreţia sau securitatea absolută a datelor înscrise în cip, acestea fiind, practic, la dispoziţia oricărui factor instituţional sau privat şi constituind un sistem de supraveghere a cetăţenilor pe toată durata vieţii lor şi chiar după moarte”, se mai spune în comunicatul de presă al Mitropoliei Clujului.

Important: Curtea de Apel Bucureşti a respins miercuri cererea mai multor ONG-uri de a suspenda ordonanţa privind introducerea paşapoartelor biometrice.

MAI TÂRZIU: Citiţi aici comunicatul integral al Sinodului Mitropolitan.