1. Nu sunt bani la buget. De ce? Pentru că firmele nu mai ştiu cum să se împartă între plata impozitelor, achitarea facturilor către principalii furnizori şi obligaţiile faţă de angajaţi. De ce? Pentru că sunt cocoşate de presiunea dărilor fiscale. De ce? Pentru că nu sunt bani la buget.
2. Bugetarii cer mărirea salariilor. De ce? a) Pentru că nu au destui bani să-şi întreţină familiile; b) Pentru că li s-a promis.
a) De ce? Pentru că nu-s bani la buget. Vezi punctul 1.
b) De ce? Pentru că partidele aveau nevoie de voturi. Să câştige alegerile şi să împânzească aparatul administraţiei de stat cu fideli. De ce? Să-şi poată recompensa finanţatorii cu contracte de la buget. Să fie sponsorizate şi data viitoare. De ce? Ca să poată promită, să adune voturi, să câştige…
3. Guvernul nu poate recunoaşte oficial că situaţia e gravă, că Finanţele nu strâng suficienţi bani şi că bugetarilor nu numai că nu li se vor da procente în plus, dar li se vor reduce salariile. De ce? Pentru că urmează două rânduri de alegeri – europene şi prezidenţiale, iar partidele de la putere îşi imaginează că o chemare la solidaritate responsabilă ar echivala cu o prăbuşire electorală. De ce? Pentru că subestimează capacitatea de înţelegere şi de sacrificiu a oamenilor.
4 (concluzie). Creşte riscul ca sindicatele să fie manevrate în scopuri electorale, ceea ce se poate repercuta şi asupra stabilităţii politice a României. În anumite cercuri se vorbeşte deja despre ample mişcări sociale care ar urma să se producă în următoarele luni. De ce? Nu mai ştiu.
Foto: Mihai Leu
Comentarii