Fiica mea cea mare a făcut pentru şcoală o formă din plastilină pe care, din motive numai de ea ştiute, a numit-o "Domnul primar". Aşa că am şi ilustraţie potrivită pentru această postare...

"Domnul Primar" din plastilină *

Situaţia e limpede: bătălia electorală pentru Primăria clujeană se va da între Sorin Apostu (PDL, fost viceprimar, actualmente primar interimar, medic veterinar, 41 de ani) şi Marius Nicoară (PNL, fost preşedinte al Consiliului Judeţean, actualmente senator, inginer metalurg, 50 de ani). PSD a făcut o nouă alegere greşită – după ce, în 2008, l-a aruncat în cursă pe Remus Lăpuşan -, desemnându-l candidat pe chestorul în rezervă Teodor Pop-Puşcaş, fost şef al Poliţiei Cluj, care, chiar dacă presupunem că ar avea o oarecare notorietate în oraş, nu a intrat în politică, din păcate pentru el, cu o imagine publică prea bună.

La o primă vedere, favorit cert se anunţă Apostu, din două motive: 1) toţi cei şase parlamentari aleşi în colegiile din Cluj-Napoca sunt membri PDL şi 2) el va beneficia, fără urmă de îndoială, de susţinerea lui Emil Boc, pe modelul campaniei de la alegerile generale, când afişele cu actualul prim-ministru strângând mâna cuiva au asigurat victoria acelui “cuiva”, indiferent de calităţile şi defectele sale.

Din informaţiile mele, candidatul PDL este preferat şi de o importantă parte a mediului de afaceri clujean, ba chiar aş putea spune că, în cazul său, marile tabere rivale (aşa-numitul “grup de pe lac” şi cel legat de numele lui Paszkany) şi-au “dat mâna peste ţară”. Om de încredere al lui Boc, Apostu, despre care unii susţin că are principalul merit pentru temeinicia cu care s-a lucrat la infrastructura oraşului, şi-a ţinut uşa deschisă şi atenţia trează atât pentru prima grupare (oamenii de afaceri cu insignă Rotary), cât şi, bineînţeles, pentru zona de influenţă controlată de patronul de la CFR, una foarte apropiată de liderii PDL.

De cealaltă parte, Marius Nicoară – el însuşi un personaj de vază în “grupul de pe lac” şi membru fondator al Băncii Transilvania – a demonstrat în cei 4 ani petrecuţi la şefia CJ Cluj că are o anvergură politică şi administrativă de “acoperire” naţională. Chiar dacă, în iunie 2008, a pierdut competiţia pentru un nou mandat în favoarea lui Alin Tişe, fiind devansat, ironia sorţii, inclusiv în comuna Jucu, devenită celebră şi datorită lui, în memoria colectivă a clujenilor el va continua să fie asociat cu atragerea concernului Nokia la Cluj şi, într-o măsură mai mică, şi cu alte investiţii străine în parcurile industriale aflate sub sigla Tetarom.

Sursa foto: electorale.wordpress.com

În campania pentru Senat, Nicoară a făcut o greşeală de neînţeles pentru un om politic cu pretenţii, dându-şi acordul pentru instalarea unor panouri electorale care i-au atras ironii meritate (foto). Cum a fost posibil să accepte combinaţia dintre imaginea acelei femei simple şi sloganul cu numele său cred că nici el nu mai vrea să-şi amintească. De altfel, singura şansă a candidatului PNL în această nouă confruntare o reprezintă alegerea unei echipe de marketing politic care să-i construiască un mesaj viu şi surprinzător şi care să-i pună în evidenţă realizările. Dacă Nicoară va continua cu atacurile banale şi lipsite de imaginaţie la adresa rivalului său, atunci Apostu va defila fără probleme în ziua votului.

Câştigarea de către PNL a fiefului lui Boc ar fi o lovitură dură pentru PDL, dar şi – amănunt notabil – pentru potenţiala dorinţă a lui Traian Băsescu de a mai sta 5 ani la Cotroceni. Dacă victoria va aparţine lui Apostu, rezultat previzibil în acest moment, ar fi a treia înfrângere consecutivă a lui Marius Nicoară într-un scrutin uninominal, ceea ce, din perspectivă liberală, ar constitui un argument de necombătut în favoarea înlocuirii sale de la şefia filialei PNL, iar, pe un plan mai larg, văzut din exterior, ar consfinţi “portocalizarea” totală a Clujului.

ACTUALIZARE, 22 ianuarie. Nu au trecut nici 24 de ore de când opinam că singura şansă a lui Nicoară este să angajeze o firmă serioasă de marketing politic şi aflu că acest lucru s-a şi întâmplat: campania candidatului PNL va fi realizată de FirstOne Communication, firma lui Dan Andronic, consultantul lui Tăriceanu. Andronic este asociat în această firmă cu strategul american Tal Silberstein.

* Forma albastră din plastilină a fost făcută de fiica mea cea mare pentru şcoală. E o râmă şi i-a spus Domnul Primar din motive numai de ea ştiute. Zice că vrea să facă şi alte forme, care “să-l asculte pe Domnul Primar”. Cert e că mi-a oferit o ilustraţie nesperată pentru această postare :)