Atraşi, seară de seară, de spectacolul tv – există oameni care urmăresc emisiunile politice doar ca să vadă “până unde mai merge manipularea” -, am cam uitat de comportamentul presei scrise în această campanie electorală. Circa 350.000 de români cumpără zilnic ziare centrale (n-am luat în calcul tabloidele) şi sunt influenţaţi, vor – nu vor, de felul în care acestea “citesc” realitatea. Am ales ediţiile de joi, 26 noiembrie, a şapte cotidiene generaliste şi ale celor trei cotidiene de business pentru a vedea cum au abordat semnarea Acordului dintre PSD şi PNL – un eveniment major în perspectiva finalei prezidenţiale.

adevarul pag 1

“Adevărul”. Am mai scris că, după părerea mea, un cotidian generalist nu are voie să eludeze un întreg domeniu al actualităţii, cu atât mai mult când acel domeniu este politica, iar acel cotidian este liderul de tiraj al pieţei quality. Mai grav decât atât este că “Adevărul” insistă, printr-o campanie publicitară, pe ideea că această “distanţare” ar satisface aşteptările propriilor cititori, care s-ar fi “săturat” de subiectele din zona care ne influenţează tuturor vieţile. Acest autism civico-jurnalistic se manifestă şi în ediţia studiată: nimic despre acordul PSD-PNL nu apare pe prima pagină.
Pe termen mediu şi lung, inducerea mesajului că “politica e urâtă şi rea, la noi citiţi altceva” nu face decât să contribuie la dezimplicarea publicului activ şi la dispreţul faţă de clasa politică autohtonă care, bună-rea, cum o fi, trebuie păstrată sub presiune de un electorat informat.

Business Standard pag 1

“Business Standard”. Cotidianul economic al trustului Realitatea-Caţavencu îşi deschide ediţia cu principalul subiect politic, titlul “Alianţa NU. Nu Băsescu” fiind pe cât de inspirat şi sintetic, pe atât de insidios. În interior, pe lângă o ştire scurtă şi echilibrată privind pactul dintre cele două partide, ziarul publică un grupaj de reacţii de la cinci analişti economici străini. Cu o excepţie (Neil Shearing), declaraţiile lor sunt favorabile Acordului, care e etichetat drept “foarte încurajator”, “veste bună”, “promisiune pentru stabilitate”. Titlul grupajului – atribuit analiştilor – este, şi el, edificator: “Coaliţia PSD-PNL reduce incertitudinile politice”.

*

Înainte de a continua, ţin să fac o precizare: un element definitoriu al jurnalismului este că abordarea unui subiect contează la fel de mult ca subiectul propriu-zis. Grila în care prezinţi faptele, inevitabila interpretare sau cheia specifică prin care o redacţie tratează un eveniment determină credibilitatea acelui produs de presă şi gradul în care consumatorul înţelege despre ce e vorba. De abordare depinde mesajul final, în abordare se poate citi politica editorială şi, mai presus de toate, prin abordare se realizează sau nu manipularea.
Adevărul poate fi ocultat foarte simplu prin ambalajul în care e “vândut” şi, de aceea, omul educat şi/sau acela care se informează din surse diferite este mult mai dificil de minţit. Să continuăm…

*

Cotidianul pag 1

“Cotidianul”. Ziarul condus de Cornel Nistorescu nu menţionează pe prima pagină nimic despre Acordul zilei precedente. Cel mai important subiect al ediţiei tipărite este însă tot electoral: cititorului i se spune că Traian Băsescu şi-ar dori “disperat” un al doilea mandat pe motiv că, în caz de înfrângere, dosarul “Flota” ar putea fi redeschis. Titlul “Pe 8 decembrie, la DNA” nu are bază factuală şi nici nu este justificat prin articolul propriu-zis, fiind doar o “sugestie” că, dacă pierde în 6 decembrie, Băsescu ar urma să răspundă imediat în faţa justiţiei. Relevant pentru soliditatea materialului este că, încă din intro, autorii spun că ancheta “va trebui reactivată”. Aşa vor ei.

EvZ, pag 1

“Evenimentul zilei”. Titlul principal presupune că cititorii sunt la curent cu evoluţiile politice (bulină roşie!) şi, ca atare, ziarul afişează propria interpretare: “Patriciu îi face programul de guvernare lui Johannis”. Bulină neagră. Şi asta pentru că EvZ preia, atât în supratitlul de pe pagina 1, cât şi în textul articolului, expresii consacrate de echipa de campanie a unuia dintre candidaţi – Traian Băsescu. “Moguliada, faza pe guvern” sau “mogulul lui Geoană… şi cel al lui Antonescu” sunt dovezi pentru tratarea faptelor printr-o lentilă partizană.

Financiarul, pag 1“Financiarul”. Scriam mai sus cât de importantă este abordarea în şlefuirea mesajului care ajunge la cititor. În cazul cotidianului de business al trustului Intact, abordarea este foarte isteaţă, însă asta nu o face mai puţin manipulatoare. Pe prima pagină, sub un element grafic vizibil (alb pe roşu) care sugerează că ar fi vorba despre o rubrică (pentru că acel element este folosit şi mai jos, la “Interviu”) şi care, de fapt, este un soi de supratitlu – “Bursa pariurilor”, se scrie că “Mircea Geoană este favorit în cursa pentru Palatul Cotroceni”. Când te apuci şi citeşti, descoperi că articolul se referă la cotele pe care cei doi candidaţi le au la o singură casă de pariuri. Abordarea…

Gandul, pag 1

“Gândul”. Aici avem de-a face cu o sfidare grosieră a discernământului cititorilor. Concret, din abordarea subiectului se (sub)înţelege că Mircea Geoană a şi câştigat alegerile prezidenţiale. Supratitlul articolului este “România lui Băsescu plăteşte salariile şi pensiile pe datorie”, urmat de titlul care “rotunjeşte” mesajul insidios: “De unde face rost de bani România lui Geoană”. Cu alte cuvinte, unul e trecutul, celălalt – viitorul.
Şi, dacă mai era nevoie de vreo dovadă pentru deraierea de la jurnalism, încă din debutul materialului se poate citi o declaraţie a vicepreşedintelui PSD Constantin Niţă care sună aşa: “După ce Guvernul Iohannis va intra în funcţiune, în ianuarie e posibilă o rediscutare a acordului…”. Dacă e limpede că va exista un asemenea guvern, de ce să mai votăm în 6 decembrie?

“Jurnalul Naţional”. Deşi a ales un alt material pentru deschiderea de prima pagină, ziarul prezintă în detaliu, şi fără alunecări tendenţioase, subiectul pactului electoral dintre PNL şi PSD: declaraţii de la semnare, ce a comentat Klaus Johannis, textul Acordului, reacţiile lui Traian Băsescu şi a lui Emil Boc, plus o simulare a felului în care vor vota în turul doi cei care l-au ales pe Crin Antonescu în 22 noiembrie. Aşa, da. (Notă: N-am găsit pe site-ul JN imaginea paginii întâi).

Romania libera, pag 1

“România liberă”. Şi acest ziar rămâne în limitele credibilităţii. Autorii articolului intitulat “PSD şi PNL şi-au împărţit deja noul guvern Iohannis” publică declaraţiile pe care semnatarii Acordului le-au făcut “la cald”, reacţiile lui Băsescu şi a lui Boc, cărora li se adaugă, ca element original, posibile nume de miniştri şi prezumtiva structură a Cabinetului, obţinute din “surse liberale”. Un material onest.

ZF pag 1

“Ziarul financiar”. Cel mai vechi cotidian de business aşază subiectul politic al zilei sus, pe prima pagină, alături de principalul titlu economic. Notă bună.  Textul articolului este obiectiv, lipsit de “şopârle”, însă, prin titlu (“PSD şi PNL promit să păstreze cota unică şi să elimine forfetarul, dacă vor guverna”), cititorului-deţinător de companie, care e prototipul publicului ZF, i se induce o percepţie favorabilă noii alianţe, i se “vinde” un viitor optimist legat de una dintre cele două eventualităţi.

Ziua, pag 1

“Ziua”. Subiectul beneficiază de trimitere pe manşeta ziarului, pentru titlul principal fiind preferat un material “atemporal” – “falimentul” localităţilor înfiinţate în ultimii ani. Articolul propriu-zis conţine mai ales poziţii liberale privind documentul semnat miercuri, inclusiv ideea că PNL l-ar considera pe Johannis “o perlă a coroanei”. Un material aproape benign, dacă nu i-ar lipsi punerea în context şi reacţiile din tabăra lui Băsescu.

*