Cu 10 ani în urmă, lucram la săptămânalul “Clujeanul” şi aveam o rubrică intitulată “De la Marte la Lună”, în care alegeam şi comentam foarte pe scurt subiecte din presa celor 7 zile scurse de la precedenta ediţie a ziarului.

11 septembrie 2001 a fost marţi. Turnurile de la World Trade Center au fost lovite în jurul orei 16 (ora României). “Clujeanul” ieşea pe tarabe marţi dimineaţa, deci textul de mai jos e din numărul următor, apărut în 18 septembrie.

*

MARŢI, 11 SEPTEMBRIE. Dumnezeu să-i ierte şi să-i odihnească pe cei care au murit! Atacul de la World Trade Center aruncă în aer ordinea planetei. Nici măcar nimicul nu va mai fi acelaşi. Odată cu turnurile gemene, se prăbuşeşte definitiv sistemul bipolar bine-rău, est-vest, nord-sud, sus-jos, interior-exterior, stânga-dreapta, aliat-duşman ş.a.m.d. Intrăm într-o nouă eră, a reţelei. Oamenii, ţările, armatele devin noduri. Oricine are legătură cu orice. Apăs într-un punct, se ridică tot sistemul, ridic un deget, e strivit.
Lumea a devenit una, inter- şi intra-conectată. Dacă se aprinde într-un colţ, arde tot. Şi atunci, citesc hămesit, ca şi cum aş avea modelul unui puzzle, dar nu şi piesele, şi ar trebui să le caut prin casă, prin vecini, pe afară, prin gând.

MIERCURI, 12 SEPTEMBRIE. “Distrugeţi reţeaua”, scrie fostul secretar de stat american Henry Kissinger în “Washington Post”: “Un atac ca şi cel de ieri presupune planificare sistematică, o bună organizare, o mulţime de bani şi o bază. Nu poţi improviza o astfel de acţiune şi nici să o plănuieşti dacă eşti permanent în mişcare. Este vorba despre o reţea de organizaţii teroriste adăpostite în capitalele mai multor ţări” *** Anatoli Baranov, comentator al cotidianului “Pravda”: “Unităţile de sinucigaşi profesionişti constituie marea enigmă a tragediei americane. Serviciile secrete ale statelor nu au aşa ceva (…) Acei oameni erau decişi, stăpâni pe ei şi gata să moară conştient. Nu există protecţie sau apărare împotriva unor asemenea oameni”.

JOI, 13 SEPTEMBRIE. Analiză în ziarul israelian “Jerusalem Post”: “Planificarea, recrutarea personalului, antrenamentul, strângerea de informaţii fără de care o asemenea operaţiune ar fi imposibilă şi, în final, intrarea teroriştilor în SUA, toate acestea înseamnă că un număr considerabil de persoane ŞTIAU” *** La Beijing se desfăşoară Forumul Secolului 21, o reuniune globală la nivel înalt unde se creionează chipul planetei în următoarele decenii. Reprezentanţii Chinei afirmă că actualul model al relaţiilor internaţionale, caracterizat de confruntări politice, economice şi militare, va fi înlocuit cu unul bazat pe comunicarea între civilizaţii, deoarece nici o civilizaţie nu mai trebuie să domine schimburile mondiale.

VINERI, 14 SEPTEMBRIE. Comentariu în “New York Times”: “Adevărata ciocnire de azi nu este între civilizaţii, ci înlăuntrul lor – între acei musulmani, creştini, hinduşi, budişti şi evrei cu o concepţie modernă şi progresistă şi aceia care au o viziune medievală” *** Cotidianul “Neue presse” din Hanovra: “Un cetăţean iranian deţinut în Germania a obţinut permisiunea de a avertiza telefonic serviciile secrete americane că vor avea loc atentate la New York şi Washington, însă nu a fost crezut” *** Ziarul britanic “The Guardian” citează dintr-un raport al Congresului SUA: “Reţeaua teroristă a lui Osama ben Laden, al-Qaida, este activă în 34 de state din întreaga lume, însă nu funcţionează pe principii ierarhice”.

SÂMBĂTĂ-DUMINICĂ, 15-16 SEPTEMBRIE. Purtătorul de cuvânt al Baroului New York anunţă că în jur de 14.000 de avocaţi sunt legaţi de mâini şi de picioare, deoarece birourile lor se aflau în World Trade Center şi toate documentele le-au fost distruse *** Monarhiile din zona Golfului (Arabia Saudită, Emiratele Arabe Unite, Kuweit, Oman, Bahrein şi Qatar) se angajează să contribuie la izolarea talibanilor şi asigură SUA de cooperarea lor în combaterea terorismului. În plus, vor suplini nevoile de petrol de pe piaţa mondială *** Ministrul de externe al Germaniei avertizează că există riscul de a se ajunge la un război între Occident şi Islam, care n-ar servi decât autorilor atentatelor, al căror obiectiv este o “confruntare a culturilor”.

LUNI, 17 SEPTEMBRIE. Pe motiv că normele de securitate trebuie îmbunătăţite, SUA evaluează noi forme de supraveghere electronică, de recunoaştere a chipului, a irisului sau a liniilor mâinii. De altfel, Bush a declarat deja că războiul de tip nou ar putea aduce cu sine o restrângere a libertăţilor individuale. Susţinătorii acestor măsuri spun că, scanând chipurile dintr-o mulţime, de exemplu pe un aeroport, şi comparându-le cu cele stocate într-o bază de date de criminali şi terorişti, este posibilă alertarea rapidă a forţelor de ordine *** Începe războiul reţelar, al informaţiilor false şi al aparenţelor transmise în direct. Cine se aşează în faţa televizorului este o victimă sigură a dezinformării. Citiţi! Gândiţi!

facsimil Clujeanul nr 80

*