Vargas Llosa, două răspunsuri despre literatură şi politică

“- Aţi regretat vreodată că aţi devenit scriitor? V-ar fi plăcut să aveţi mai multă putere, să fiţi om politic, să câştigaţi alegerile în Peru şi să influenţaţi traiectoria ţării dumneavoastră?

Mario Vargas Llosa: Îmi place să-l citez pe Flaubert, care spunea că “Scrisul e un mod de viaţă”. De la un moment dat, acest lucru a devenit realitate pentru mine, iar acum nu-mi mai pot concepe viaţa fără scris. Toată viaţa mea se învârte în jurul muncii de scriitor.

E drept că literatura poate avea consecinţe politice. Îi face pe oameni mai sensibili faţă de lumea în care trăiesc şi îi transformă în cetăţeni. Contactul cu acel univers al perfecţiunii, frumuseţii, coerenţei şi raţionalităţii care există în marea literatură îi face pe cititori mult mai conştienţi cu privire la problemele lumii. Dovada este faptul că toate regimurile autoritare, fără excepţie, încearcă să cenzureze literatura, şi asta deoarece oamenii care citesc cărţi bune sunt mult mai greu de manipulat.” (Fragment dintr-un interviu publicat în 2007, care poate fi citit aici)

*

“- Aţi declarat că aţi intrat în politică dintr-un simţ al datoriei. Era o datorie personală sau o obligaţie a scriitorului?

Mario Vargas Llosa: