Revoltă la Chişinău. Cine profită?
Având experienţa evenimentelor din 1989, a Pieţei Universităţii şi a mineriadelor, trebuie să încercăm să judecăm lucid şi rece protestele de la Chişinău.
- Pentru că demonstraţiile au avut, iniţial, două componente – o manifestaţie autorizată, organizată de opoziţie, şi una aparent spontană în care au fost atacate clădiri oficiale -, nu putem trage o concluzie corectă asupra forţelor implicate decât dacă aflăm cine sunt cei care au recurs la violenţă. Nu există manifestaţie cu un asemenea impact fără “detonatoare”, asta e limpede.
- Din ceea ce vedem în direct şi din ce citim pe bloguri care transmit aproape în timp real, manifestaţia nu a avut lideri până seara, ceea ce presupune un mare risc; dacă regimul va fi răsturnat, se poate întâmpla precum în 1989, ca puterea să fie preluată tot de “ei”.
- Dacă protestatarii nu formulează obiective politice şi se mulţumesc să rămână în stadiul “să-i dăm jos pe cei de la putere”, instabilitatea va fi în folosul structurilor care acum par slăbite şi care au mecanisme de regrupare bine puse la punct.
- Faptul că pe clădirea Preşedinţiei a fost arborat şi steagul României arată că avem de-a face şi cu o mişcare naţională, nu numai cu un protest politic, ceea ce înseamnă că evoluţia evenimentelor din Basarabia depinde şi de reacţia inteligentă a Bucureştiului.
- Există precedentul 1991, când Iliescu s-a grăbit să recunoască independenţa statului de dincolo de Prut. Declaraţii ulterioare ale unor politicieni din Basarabia au arătat că, dată fiind slăbiciunea URSS, ar fi fost un moment propice pentru a ridica problema reîntregirii. E cazul şi acum?
P.S. Din perspectivă mediatică, evenimentele de la Chişinău ar putea rămâne în istorie ca “revoluţia Twitter”. Dacă şi “Foreign Policy”, ediţia americană, s-a pus în mişcare în acest sens….
19.30. Fotografii de la evenimentele de astăzi, aici.
19.38. Nu-mi place. Valeriu Matei citeşte o listă; deja se constituie un Consiliu al Salvării Naţionale în piaţa din Chişinău…
19.40. Un alt vorbitor: “Noi nu avem nevoie de preşedinţie, nu avem nevoie de guvern, nu avem nevoie de parlament. Avem de toate acestea la Bucureşti. Să mergem cu toţii la Prut, să demolăm sârma ghimpată…”. Se scandează: “Jos hotarul de la Prut!”.
19.45. Potrivit agenţiei RIA Novosti, guvernul şi opoziţia de la Chişinău au căzut de acord ca voturile de la alegerile parlamentare să fie renumărate.
19.50. Slide-show realizat de New York Times cu imagini de la protestele de azi. În fotografia a doua se poate vedea harta României Mari, aşezată deasupra stemei Preşedinţiei de la Chişinău.
20.00. Articol în The Telegraph despre rolul Twitter în manifestaţiile de azi. Urmăriţi în timp real ce se întâmplă aici.
20.15. Radio Vocea Basarabiei, pentru cei ce vor să asculte în direct:
20.20. Potrivit Hotnews, Voronin a dat un comunicat în limba rusă în care se spune, printre altele: Moldova va apăra cu fermitate integritatea statului în faţa manifestanţilor – “fascişti care încearcă să comită o lovitură de stat”.
20.25. Fotografii foarte bune de la manifestaţiile care au avut loc la clădirea Preşedinţiei moldovene.
21.00. Să nu uit să consemnez două aberaţii istorice: studenţii basarabeni cărora li s-a interzis azi să intre în ţara lor, fiind opriţi la vamă, şi documentarele despre Grigore Vieru şi Ion Aldea Teodorovici pe care TV Moldova le transmitea în timp ce în Chişinău erau proteste cu zeci de mii de participanţi.
21.50. “Autorităţile moldoveneşti (…) apelează la structurile occidentale pentru a remedia situaţia”, a declarat Voronin în faţa ambasadorilor acreditaţi la Chişinău, informează Interfax, citată de Reuters şi preluată de Hotnews.
22.03. Potrivit mai multor mesaje de pe twitter, ard câteva etaje ale clădirii Parlamentului din Chişinău… Ştirea este confirmată de imagini transmise în direct de Antena 3.