Pavel Lucescu: “Cea mai mare problemă a PD-L e să ţină PSD departe de PNL”

L-am prins aseară, pe la 11, în redacţie, după ce focul exit-poll-urilor se mai domolise. A acceptat să stăm de vorbă chiar dacă, în această dimineaţă, la ora 6, trebuie să fie în studio la Realitatea. Are 14 ani de presă, toţi pe domeniul politic, de 4 ani e la “Cotidianul”, a fost şef de secţie, apoi redactor-şef adjunct, iar acum e senior editor. Înainte, a lucrat 10 ani la “Monitorul” şi “Ziarul de Iaşi”, editorialist. E “răzeş” din Rădăuţi, a făcut Ştiinţe Politice şi Sociologie.

Mihnea Măruţă: Sa incep abrupt. Nu cine a castigat, cine crezi ca a pierdut alegerile?
Pavel Lucescu: Toate partidele au pierdut. La scara celor 19 ani de alegeri libere, asa se vede.
De ce?
Daca faci un calcul sa vezi cite voturi a luat primul partid, PSD, din totalul electoratului, vei vedea ca nu depaseste 15 la suta, PD-L are vreo 12 %, iar PNL vreo 8%. Cum ar veni, pste 90 la suta din viitorul parlament reprezinta voturile a vreo 35 % din electorat. Si atunci intreb eu: cine a cistigat si cine a pierdut, de fapt? Vom avea cel mai putin legitim parlament din ultimii 19 ani, si cel mai slab guvern.
Eu am o mica teorie, a propos de absenteism, si anume ca nimeni din clasa politica nu va tresari, nu se va infiora din cauza scarbei generalizate…
Sunt convins. Uite cum vorbesc la tv acum… Toate cele trei partide sunt fericite.
E o surpriza ce s-a intamplat, din perspectiva ultimelor sondaje de opinie?
Pentru mine, nu.
Niciun institut nu dadea PSD cu 5-6 procente inaintea PDL, din cate stiu.
Dupa cum poti vedea si pe blogul meu, am pariat inca de joi pe un scor destul de apropiat de cel care a iesit azi din urne. Dar eu n-as condamna institutele de sondaje, cel putin nu pe toate. Si sa stii ca pariul meu s-a bazat tot pe sondaje.

“Uninominalul a fost cel mai mare adversar al PD-L”

Cat a contat in victoria PSD scorul din alegerile locale? Adica putem cauta o explicatie in reteaua mult mai buna de filiale locale, coroborata cu votul uninominal?
Daaaa, evident. A contat foarte mult numarul de primari pe care i-a avut in plus PSD. Mai ales ca la tara aveau mult mai multi decit PD-L. Iar acolo, primarii chiar pot aduce voturi pentru partid, fata de cei din urban care nu pot manipula asa usor.
In acest context, comentai pe blogul meu, acum cateva ore, ca PDL s-a autosabotat in aceasta campanie. Fii, te rog, mai explicit.

Uninominalul a fost cel mai mare adversar al PD-L, pentru ca a functionat ca o cortina care s-a deschis, aratind electoratului ce se afla de fapt in partid. Pentru PSD a fost mai putin important acest lucru, pentru ca electoratul lor nu e foarte exigent cu ceea ce li se propune.
Mie mi se pare ca PNL sta cel mai slab la capitolul “resurse umane”, dovada fiind ca a fost nevoit sa numeasca tehnocrati si la Justitie, si la Agricultura, si la Munca.

Nu, la capitolul resurse umane, diferentele dintre cele 3 partide sunt minore.

Care partid pierde mai mult dintr-o eventuala coalitie: PDL, daca se aliaza cu PNL, PDL, daca se aliaza cu PSD, PNL, daca se aliaza cu PSD, sau PNL, daca se aliaza cu PDL? (PSD nu pierde in nici o combinatie, dupa parerea mea).
Da, PSD nu pierde. Pentru electoratul sau e mai important sa fie la putere decit modul in care ajunge. La intrebarea ta as raspunde: PD-L. Daca se aliaza cu PSD. Imagineaza-ti ca Traian Ungureanu (TRU)  ar trebui sa justifice, in editorialele sale, o alianta cu Nastase, Hrebenciuc etc.
Exista o asemenea varianta, i-ar lasa Basescu?
Nu e vorba de Traian Basescu, ci de perceptia electoratului PD-L. Basescu stie sa argumenteze orice, problema e la sustinatorii sai.
Cine e cel mai dispus sa stearga cu buretele atacurile din ultimii 3 ani, de dragul guvernarii?

Exista niste limite chiar si in cinismul politicienilor.
In seara asta, Boc parea ca a uitat tot.
O alianta PDL-PSD ar duce PNL, in 4 ani, la 50 la suta. Boc a vorbit doar de dreapta, a uitat ca pina ieri PNL era baiatul rau (Ei cu Ei, nu?). Dar asta putem admite, e in limite.
Deci, cine e cel mai dispus sa manance orice fel de rahat?
PSD maninca, vorba ta, orice rahat. La PD-L e mai complicat. Dar cea mai mare problema acum pentru PD-L e cum sa tina PSD departe de PNL sau, invers, PNL departe de PSD.

“În schimbul lui Tariceanu, PNL poate obtine o prezenta foarte buna in viitorul eventual guvern cu PD-L”

Bogdan Olteanu tocmai a lasat sa se inteleaga ca PNL conditioneaza intrarea la guvernare de pastrarea lui Tariceanu premier, in ambele negocieri. Crezi ca-i tin bracinarii?
PNL are acum cea mai mare forta de negociere, e singurul partid care poate parasi o masa de negocieri pentru o alta, in caz ca nu-i convine ceva.
Crezi ca e viabil sa se tina de varianta cu Tariceanu premier? Totusi, sunt pe locul 3
.
1) Olteanu vorbeste in numele unei parti din PNL, poate cea mai puternica acum, dar e doar o parte. 2) Tariceanu premier e conditia lor maximala, de acolo pleaca negocierea. In schimbul lui Tariceanu, PNL poate obtine o prezenta foarte buna in viitorul eventual guvern cu PD-L.
Tot dupa exit poll, Geoana zice ca, in opinia sa, refacerea Aliantei DA este varianta cu cele mai mici sanse.

Geoana zice ce trebuie sa zica acum, e un fel de a spune “sper sa nu se faca”.
Sa inteleg ca si tu vezi mai probabil un guvern PDL-PNL?
Da. Sunt mai apropiati dpdv al filosofiei de guvernare. Ceea ce e foarte important, daca te gindesti la ce criza va fi si la noi in 2009, si nu numai. Dar nu zic hop, inca.
Cine crezi ca e mai satisfacut in aceasta seara? Geoana, ca a obtinut un scor excelent in ciuda tuturor detractorilor sai, sau Tariceanu, ca si-a dus mandatul la capat?
Cred ca Tariceanu, pentru ca are sanse mai mari decit Geoana de a ramine cu partidul la guvernare.

“Cred că edecul ştie ceva…”

Multi se bucura de ramanerea PRM in afara Parlamentului. Eu sunt de alta parere; cred ca, pentru tipul de inadaptati care voteaza PRM, o reprezentare oficiala e preferabila, si exista posibilitatea ca ei sa caute un debuseu mai violent, dpdv psiho-social. Tu ce crezi?
Din moment ce l-au votat atit de putini, inseamna ca ceilalti “inadaptati” si-au gasit alt debuseu.
Sau sunt in expectativa…
Eu ii vad la PSD pe cei mai multi, dar si PD-L, prin imaginea lui Basescu, a atras o parte.
Nu te-am intrebat nimic despre Basescu. Te aventurezi sa te intrebi singur ce va face?
Din cite stiu, si el prefera o alianta PD-L cu PNL si cred ca e deja implicat in negocieri. Declaratia lui Iliescu, cum ca PSD n-a cistigat alegerile pentru ca nu are 50 la suta, spune multe. Cred ca stie edecul ceva…
Ca la scoala: ce invataminte tragem noi din aceste alegeri?
Eu sint destul de optimist. Noul sistem de vot ne-a aratat goliciunea imparatului (ce au partidele in spatele cortinei). Iar pe mine ma intereseaza mai putin cine cu cine guverneaza in urmatorii patru ani (maxim), ci cum se misca politica romaneasca pe termen mai lung, plecind de la ce s-a intimplat la aceste alegeri.
Era mai bine “pe vremuri”, pe liste?
Nu era mai bine! Nici vorba. Zic doar ca, fara votul uninominal, n-am fi vazut atit de clar cum stam de fapt, iar asta e un lucru bun.
Scarbitii, dezamagitii, revoltatii si indiferentii pot spera ca un alt tip de român va intra in politica mare dupa aceste alegeri?
Da, eu asa vad lucrurile. Nu imediat, dar procesul s-a declansat si e foarte greu de oprit. A fost o lectie foarte buna si dura.
Pavel, iti multumesc, si iti las ultimul cuvant:
Multam si eu. Ultimul cuvint? E ok, finally.