Nu vreau să-mi anulez votul
Circulă pe net un fişier pps în care, după întrebarea retorică “Ţi se face greaţă?”, referitoare la apropiatele alegeri, suntem îndemnaţi fie să scriem “Nu consider potrivit pe nimeni de pe acest buletin de vot”, fie să desenăm un zero barat pe faţa buletinului de vot (vezi foto), pentru ca acesta să fie anulat. A doua variantă este considerată de autori ca ducând la “trezirea şi unirea conştiinţelor noastre”.
Ştiu că scârba e mare, că mulţi dintre cei care candidează sunt nedemni de forul unde se fac legile, însă inducerea acestui curent – “Anulează-ţi votul!”, despre care aud vorbindu-se tot mai mult, este o cacealma naivă, dacă n-ar fi periculoasă.
Să presupunem ca în matematică, prin reducere la absurd, că am face aşa. Mulţi. Din ce categorii sociale credeţi că ar proveni cei care s-ar alinia unui asemenea “protest popular”? Nu cumva dintre orăşenii educaţi, care mai visează la schimbări în bine şi la “deşteaptă-te, române”? Îi vedeţi pe românii de la ţară anulându-şi intenţionat votul? Ce partide ar fi avantajate de un asemenea boicot?
Şi, la urma urmei, chiar dacă procentul de voturi nule ar fi semnificativ, ce vă imaginaţi că s-ar întâmpla? S-ar înfiora clasa politică? Am asista la demisii în masă ale proaspeţilor aleşi, care ar da fuga la televiziuni să declare că au nevoie de un examen de conştiinţă? Ar cădea vălurile de pe ochi, ar creşte responsabilitatea socială precum cafeaua clocotindă? Am fi mai buni?
Ai dreptul de-a alege şi de-a fi ales. Nu-ţi convine oferta în prima situaţie, o ai la dispoziţie pe cea de-a doua. E greu, nu? “De ce eu? Dar nu, dar staţi să vedeţi, nu aşa se pune problema….”