Listele pentru Parlamentul European: inerţie, iner-mie
Al doilea scrutin la care românii, în calitate de cetăţeni ai unei ţări membre a UE, îşi vor alege reprezentanţii în Parlamentul European (PE) se va desfăşura în condiţii similare de informare publică cu acelea din 2007. La nivel popular, nu se ştie aproape nimic despre activitatea celor pe care i-am trimis în PE; partidele şi europarlamentarii înşişi s-au dovedit incapabili să creeze ştiri din iniţiativele şi intervenţiile lor europene, iar presa, şi din motive financiare, n-a găsit mijloacele şi abordările potrivite pentru a crea un “pod informativ” între Bruxelles şi Bucureşti.
În aceste condiţii, noile liste de candidaţi ale celor trei partide importante sunt nişte substanţe tulburi, rezultate din amestecul recompensei politice cu meritele reale şi cu inerţia iresponsabilă. Cel mai bun exemplu: capii de listă. În timp ce Adrian Severin este unul dintre cei mai activi şi apreciaţi europarlamentari, despre munca lui Theodor Stolojan în PE nu a răzbătut mare lucru în mass-media autohtone, iar Norica Nicolai este dovada clară că noul preşedinte al PNL preferă să dea cu piciorul procentelor de pe plan intern pentru a-şi răsplăti susţinătorii de la Congres.
Judecând comparativ, cea mai bună listă este, fără îndoială, cea a PDL, pentru că, cel puţin la vârf, are nişte atuuri numite Monica Macovei, Cristian Preda şi Traian Ungureanu. PSD, în afara faptului că dispune de imaginea bună a lui Severin, continuă cu Rovana Plumb, Adriana Ţicău şi Daciana Sârbu – care sunt şi acum în legislativul european şi despre a căror activitate, o spun încă o dată, electoratul n-are habar. În fine, la PNL, dacă încercăm să coborâm sub catastrofala decizie de a deschide cu Norica Nicolai, urmează doi dintre cei mai eficienţi europarlamentari români – Adina Vălean şi Renate Weber, însă numele lor nu par a fi suficiente pentru a şterge 1) impresia lăsată de prima poziţie, 2) renunţarea la Daniel Dăianu, precum şi 3) totalul anonimat în care se complac mai tinerii Ramona Mănescu, Cristian Buşoi şi Ben-Oni Ardelean, aflaţi pe locurile următoare în lista pentru 7 iunie.
Singura soluţie raţională pentru a îmbunătăţi selecţia clientelară a celor 35 care urmează să ne reprezinte pare a fi cea avansată de Centrul Român de Politici Europene, ONG recent înfiinţată de analistul politic Cristian Ghinea (cunoscut din “Dilema veche”). CRPE propune schimbarea sistemului de vot astfel încât să avem dreptul de a alege între candidaţii aceluiaşi partid, variantă în care, teoretic, “locomotivele” Stolojan, Severin şi Nicolai ar putea rămâne acasă, iar persoane aflate la mijlocul sau la coada listei – mai puţin “fidele” conducerilor, dar poate mai pregătite – ar avea şanse sporite de a deveni parlamentari europeni. Bineînţeles, acest sistem trebuie să treacă prin Camerele noastre, unde dictează tot cei care au întocmit actualele liste. Dar bulgărele a fost împins pe deal în jos şi, ca orice bulgăre, poartă şi el în raniţă bastonul de avalanşă.
ACTUALIZARE. În urmă cu circa o săptămână a fost dat publicităţii studiul “Europarlamentarii la raport”, realizat de Institutul European pentru Democraţie Participativă – QVORUM, în care reprezentanţilor noştri li se dau calificative în funcţie de activitatea din ultimul an. Iată centralizatorul calificativelor, extras din documentul integral, pe care-l puteţi citi aici:
- Marian Jean Marinescu (PDL) – Contribuţie deosebită la stimularea democraţiei participative
- Adrian Severin (PSD) – Deosebită
- Adina Vălean (PNL) – Deosebită
- Adriana Silvia Ţicău (PSD) – Deosebită
- Daniel Dăianu (PNL)- Deosebită
- Nicolae Vlad Popa (PDL) - Deosebită
- Renate Weber (PNL) - Bună
- Victor Boştinaru (PSD) – Bună
- Gabriela Creţu (PSD) – Bună
- Cristian Buşoi (PNL) – Bună
- Ramona Mănescu (PNL) – Bună
- Daciana Sârbu (PSD) – Bună
- Dragoş David (PDL) – Medie
- Mogor Csibi (PNL) – Medie
- Iuliu Winkler (UDMR) – Medie
- Ioan Mircea Paşcu (PSD) – Medie
- Corina Creţu (PSD) – Medie
- Nicodim Bulzesc (PDL) – Medie
- Theodor Stolojan (PDL) – Medie
- Rovana Plumb (PSD) – Medie
- Constantin Dumitriu (PDL) – Medie
- Rareş Niculescu (PDL) – Medie
- Maria Petre (PDL) – Medie
- Marian Zlotea (PDL) – Medie
- Sebastian Bodu (PDL) – Slabă
- Flaviu Călin Rus (PDL) – Slabă
- Laszlo Tokes – Slabă
- Csaba Sogor (UDMR) – Slabă