Frica de sud (14): Vin în pauză
După două meciuri care au tras în jos media valorică a Mondialelor, merită să vorbim un pic şi despre un subiect conex cu transmisiunile din Africa de Sud. Mă refer la excelenta iniţiativă ca, în pauze, chiar înaintea reprizei a doua, să fie difuzat câte un scurt episod prin care se popularizează consumul vinului de calitate. Ideea şi realizarea fac cinste TVR şi Organizaţiei Naţionale Interprofesionale Vitivinicole (ONIV), care au colaborat pentru producerea acestui serial.
Prezentatorul Cosmin Zidurean este pasionat de arta vinului şi, în plus, are prestanţa necesară pentru “sticlă”. Iar dacă el este cel care a şi propus aceste interludii, care ating o audienţă foarte bună datorită programării, atunci, cu atât mai mult, felicitări!
*
Olanda – Japonia 1-0 (0-0). A înscris Sneijder.
“Cine pe cine adoarme?”, mi-am notat pe la jumătatea primei reprize. Îmi făceam iluzii: nu era nici o tactică de tip “cobra”, n-avea nici o legătură cu Muhammad Ali în “Rumble in the jungle”, istoricul meci de box din 1974 la care mă gândesc de fiecare dată când mi se pare că un competitor se lasă dominat pentru a lovi decisiv într-o clipă de slăbiciune a adversarului.
N-a fost nici pe departe aşa ceva. Olandezii au câştigat, s-au calificat în optimi, dar partida a fost aproape la fel de plictisitoare ca traficul din intersecţiile Capitalei pe care îl putem vedea live la TVR Info.
Nota meciului: 5,5.
Jucătorul meciului: Sneijder.
*
Ghana – Australia 1-1 (1-1). Au înscris Gyan, respectiv Holman.
Am ţinut cu “jucătorii de la Antipozi”, pentru ca sârbii să păstreze şanse măricele de a merge mai departe. În această grupă, două echipe, cele de azi, sunt limitate din punct de vedere tehnic, iar celelalte două au probleme de labilitate.
Ghanezii au un singur fuoriclasse, cum zic italienii, pe atacantul Asamoah Gyan, căruia, pe lângă transformarea penalty-ului, i-am numărat cel puţin patru acţiuni importante în partea a doua a meciului. În ceea ce-i priveşte pe australieni, ei pot fi asemănaţi, ca entuziasm şi naivitate, cu naţionala americană din anii ’90. Deci, e loc de mai mult şi cred că, la următoarele ediţii ale Mondialelor, aceste naţiuni – proaspete în fotbalul mare – nu vor mai avea complexe.
Nota meciului: 6.
Jucătorii meciului: Gyan (Ghana) şi Neill (Australia).
*
P.S. Rezultatul zilei vine din handbal: naţionala noastră masculină a învins Rusia cu 37-32, în deplasare, şi s-a calificat la Mondialele din Suedia (ianuarie 2011). E pentru prima dată când ruşii nu vor juca la un turneu final.
Vă mai amintiţi acel 22-19 de la Olimpiada din 1980?