Ce scriitor v-a răsturnat toate lecturile anterioare?

N-am putut niciodată să spun care e scriitorul meu preferat, actorul, filmul sau cântecul. Chiar dacă sunt un pasionat al clasamentelor și ierarhiilor, chiar dacă ma fascinează strategiile și bătăliile pentru a ajunge în vârf, mi-e imposibil să realizez asemenea topuri personale.
Nici o alegere nu e netă. Prea i-aș ”nedreptăți” pe ceilalți, prea sunt diferite motivele pentru care mă opresc la una sau alta dintre opțiuni și, oricum, fiecare nume sau titlu implică nuanțe atât de subtile, încât am conchis că o asemenea întreprindere ține mai degrabă de o copilărie a cunoașterii culturale.

În urmă cu vreo trei ani însă (ați ghicit, sper, că urma o întorsătură ), am descoperit un scriitor care, între timp, și-a câștigat un loc privilegiat între lecturile mele. După ce i-am citit prima carte (capodopera sa, de altfel), ”Dicționar khazar”, a fost pentru prima dată când am vrut să parcurg toată opera tradusă în românește a unui autor. Astfel, au urmat ”Peisaj pictat în ceai”, ”Partea lăuntrică a vântului sau roman despre Hero și Leandru”, ”Ultima iubire la Țarigrad” și, cel mai recent, ”Mantia de stele”. E drept, aceste romane sunt de valori inegale (pentru cei interesați, pot face un top ), însă stilul, personajele, trimiterile și atmosfera lor nu se compară cu nimic altceva.

Nu știu dacă sârbul Milorad Pavic (foto) a devenit ”scriitorul meu preferat”, dar pot să spun cu mâna pe inimă că îl recomand oricărui cititor care e pasionat de Balcani și de amestecul mistico-magic al acestui teritoriu, de legendele sale sângeroase și de sacrificiile sale regeneratoare. Pavic scrie într-un fel nemaiîntâlnit și nemaipomenit, transformând orice gest sau chip într-o metaforă pe cât de uluitoare, pe atât de simplă în ingredientele sale.

Sunt curios dacă voi găsi oameni care au rezonat similar citindu-l. Și vă mai rog, dacă aveți și dumneavoastră câte un nume de scriitor care să vă fi răsturnat toate lecturile anterioare, care să vă fi convins să-i căutați toate titlurile, să ni-l împărtășiți și nouă. Unul singur, de preferință nu dintre celebritățile clasice.