Am văzut, vă recomand (I): “Taken”, “Venus”, “Curse of the golden flower”
Nu ştiu alţii cum sunt, dar eu, când rătăcesc pe net, şi mai ales pe bloguri, caut de multe ori recomandări pertinente de cărţi şi de filme. Făcute simplu, fără pretenţii critice, de oameni educaţi care-şi propun să le dezvăluie şi altora secretul unui roman uimitor sau al unei pelicule copleşitoare.
Ca atare, pentru că în ultima vreme am avut timp să văd o sumedenie de filme, m-am gândit să vă propun săptămânal câteva titluri. Cu speranţa că, după ce le vedeţi, nu veţi regreta.
Clasamentul de azi e următorul:
LOCUL 3: Taken. Regia: Pierre Morel. Cu: Liam Neeson.
Un foarte bun film de acţiune, în care un fost spion CIA, care trăieşte din contracte sporadice de bodyguard, foloseşte tehnicile deprinse pe vremea când era activ pentru a-şi salva fiica, răpită de o reţea internaţională de trafic cu… virgine. Scenariu liniar, final previzibil, însă un film care merită văzut de amatorii genului.
LOCUL 2: Venus. Regia: Roger Michell. Cu: Peter O’Toole.
O demonstraţie de naturaleţe şi dezinvoltură actoricească a genialului septuagenar de origine irlandeză. O’Toole joacă tocmai rolul unui mare actor ieşit la pensie, care încă primeşte solicitări, şi care întâlneşte o tânără provincială “odihnită”, cum am zice astăzi. El îi educă respectul de sine şi devine un soi de Pygmalion, iar ea îi trezeşte sentimente care îi încălzesc amurgul vieţii. Jocul lor erotic nu trece de limitele bunului gust – un risc major, dacă ţinem cont de stadiul decrepit în care a ajuns protagonistul. Un film tandru, cu un excelent umor englezesc.
LOCUL 1: Curse of the golden flower. Regia: Zhang Yimou. Cu: Gong Li, Chow Yun-Fat.
Un festival de culori, o poveste palpitantă plină de secrete şi răsturnări, ca mai toate basmele cinematografice chinezeşti, o lecţie de regie şi nişte scene de luptă fascinante. Împărăteasa Chinei, întruchipată de superba Gong Li, este otrăvită sistematic de soţul ei, care se răzbună astfel pentru că îl înşală. Ea coace un plan de a se salva, iar în bătălia de dragoste şi putere care se declanşează sunt implicaţi inevitabil primul fiu al împăratului, făcut cu o altă femeie, şi cei doi fii ai cuplului imperial. Filmul are de toate, de la desfăşurări monumentale până la mimică bine studiată, intrigă şi decoruri, delicateţe şi cinism. Merită.